28 juni 2014

Flädersaft

Flädersaften står nu i kylen och drar. Så fräsch och somrig saft. Finns nog ingen bättre!

50 välutslagna fläderblommor
2-3 citroner (skalade om man vill komma ifrån den bittra smaken)
60 g citronsyra
2 kg socker
2 liter kokande vatten
6 krm kaliumsorbat (eller Atamon enligt förpackningen när saften är färdig)
ev 1 bit kanel- eller vaniljstång

Skölj blomklasarna försiktigt och låt dem rinna av. Skär citronerna i tunna skivor. Lägg blommor, citroner, socker, citronsyra och kaliumsorbat i en stor skål eller bunke. Häll på kokande vatten och rör om. Låt stå övertäckt på kall plats i en vecka. Rör om varje dag. Sila saften och mät upp om du ska tillsätta Atamon. Häll saften på väl rengjorda flaskor ända upp till kanten. Krydda ev med kanelstång eller uppslitsad vaniljstång. Förslut genast flaskorna och förvara mörkt och svalt.


Inga kommentarer: