04 augusti 2014

Halmbalshusworkshop del 3

Har åter igen varit iväg på halmbalshusworkshop på halmfrid. Som vanligt trevligt och lärorikt. Denna gången smygstartade vi lite med leran. Det kommer bli mer koncentration på leran vid nästa workshop.

Leran som de fick tag på var i ganska torra klumpar


Leran behöver därför läggas i blöt för att den ska lösas upp

Leran var ganska klumpig. Därför lades klumparna på en presenning för att trycka ut klumparna med fötterna.

Leran lades i en planblandare för att blandas ut.

I planblandaren lades även sand. Här är två olika sorter. Dels den vanliga sanden och dels stenmjöl som är lite gråare i färgen.

I lerblandningen tillsattes även färsk koskit. Det för att det finns slamämnen i dyngan som gör att leran härdar bättre. Övrigt som tillsattes var klippt halm som fungerar som armering.

Det var tre blandningar som gjordes. Dels ett klister som inte innehåller någon halm, men däremot mer lera. Den blandningen är något lösare och som namnet antyder, ganska klistrig. Det är det första som används på väggarna för att grovputsen senare ska kunna fästa bra på väggarna. Klistret masseras in i väggarna så att halmstråna blir helt täckta. Nästa blandning är klister och massor av halm. Detta för att fylla ut en del håligheter och ojämnheter som man inte kunnat täcka med halmdockor. Utanpå det lägger man grovputsen för att ytterligare jämna ut ytan på väggen. När man lagt klart grovputsen så rispar man väggarna för att nästa putslager ska kunna fästa bra.

 Under helgen har vi mestadels fortsatt med halmbalningen. Vi kom sannerligen högt upp.

Norrsidan blev så gott som klar. Bild inifrån

Norrsidan utifrån

Även södersidan blev nästan klar. Bild från insidan.

 Södersidan utifrån

Jag kom på idén att sortera upp halmbalarna i ungefärlig storleksordning för att underlätta arbetet. Niklas kom på att man kan skriva skyltar vi varje halmbalshög. Ordning och reda!

Varför klättrar man i takstolarna? Jo för att man kan tydligen. Tihi

Har inte fått med detta tidigare, eftersom jag glömt att fotografera. Men husets golv är isolerat med musselskal från danska musselodlingar. Inte en jättevanlig isoleringsmetod i Sverige, finns nog bara ett par hus som är isolerade på det sättet här. Det är betydligt vanligare i Danmark. Varför frakta musselskal ända från Danmark när vi har musselodlingar i Sverige? Jo för att i Sverige säljs hela musslor, och i Danmark gör man musslor på konserver.


 Här är ett foto på hela gänget som var med under helgen (foto av Christine Anvegård)
Övre raden fr vänster: Anders, Pia, Martin, Erik
Mellersta raden fr vänster: Sofie, Luke, Frida, Niclas, Marcus, Ola, Ann-Marie
Undre raden fr Vänster: Linda (jag), Anna, Eva

Besök gärna Halmfrids blogg och läs om husbygget från början.

Inga kommentarer: