Tänkte ändå berätta här hur jag gjorde ifall någon annan skulle vilja prova.
Jag köpte 5 dl ren grädde. Alltså utan tillsatser och med så hög fetthalt som möjligt, 40%. Ner i en bunke och på med elvispen.
Det tar ganska lång tid, men till slut ser man att det bildas smörklumpar och smöret separeras från kärnmjölken. Häll över allt i ett finmaskigt durkslag så kärnmjölken rinner av.
Nu ska smöret tvättas. Spola med vatten som är i ungefär samma temperatur som smöret för att tvätta bort resterna av kärnmjölken. Vänd och "knåda" smöret för att få bort all kärnmjölk. Knåda sedan ihop smöret till en klump för att pressa bort vattenresterna.
Vidare ska det blandas i salt efter smak för att få bättre hållbarhet på smöret.
Jag fick alltså ut 210 g smör av 5 dl ren grädde. Gott men dyrt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar