18 januari 2015

Nutella

Har nu gjort min första egna nutella. Inte alls svårt, och tog inte speciellt lång tid heller. Det som tar mest tid är att få bort skalen från nötterna. Men en halvtimme kanske allt som allt. Tre små fulla burkar blev det.

400 g hasselnötter (ca 7 dl)
250 g mjölkchoklad
0,5 dl honung
1 nypa salt

Sätt ugnen på 200 grader. Smält chokladen i vattenbad och ställ åt sidan och låt svalna.
Häll nötterna i en långpanna i ett jämt lager och ställ in i ugnen i 15-20 min. Rör om några gånger så nötterna rostas jämnt. Ta ut nötterna när de fått färg och skalen börjar lossna. Låt svalna några minuter.
Ta några nötter åt gången (0,5-1 dl) i en kökshandduk och gnugga ordentligt så skalen faller av. Lite skal kvar gör inget.
Kör nötterna i matberedare i några minuter tills det blir en jämn nötmassa. Häll i chokladen, honungen och lite salt och kör matberedaren lite till så allt är välblandat.

Häll upp i burk och förvara i rumstemperatur upp till en månad.

Inga kommentarer: