23 mars 2013

Havretekakor

Mättande och gott bröd som de flesta tycker om.

2 brödkakor eller 32 tekakor

5 dl havregryn
1 liter mjölk
150 g margarin ca
1,5 liter mjöl
2 pkt jäst
1 dl socker
1 tsk salt

1. Blanda havregryn med 5 dl mjölk. Låt stå i blöt under natten eller kör i micron och låt sedan svalna av.

2. Smält margarinet och häll på resten av mjölken. värm till 37 grader.

3. Smula ner jästen i en bunke och lös upp det med lite av degspadet. Häll i resten av degspadet och blanda ner socker, salt och havregrynsgröten.

4. Blanda ner mjöl till en smidig deg som släpper bunkens kanter. Lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.

5. Knåda degen lite på bakbordet med ev lite mer mjöl om så behövs. Dela degen i 2 delar till brödkakor eller 32 delar för tekakor. Rulla varje bit till en boll och banka sedan ut varje bit med handen till en ca 0,5 cm tjock rund tekaka. Lägg brödkakorna på varsin plåt med bakplåtspapper eller 8 tekakor på varje plåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

6. Grädda bröden i mitten av ugnen tills de fått fin färg, ca 10 min. Lägg på galler och låt dem svalna under bakduk.


Inga kommentarer: