23 mars 2013

Inlagd gurka

Desto mer man kan göra själv, desto bättre. Inlagd gurka är verkligen mycket godare än den man köper om man gör det själv. Som vanligt är det väldigt enkelt och tar inte speciellt lång tid heller. :)

3 kg västeråsgurka (3 kg är väldigt i överkant, det går bra med vanlig gurka också.)
5-6 dillkronor (går bra att hoppa över, det är lite svårt att få tag på när det inte är säsong)
3 dl ättikssprit
7 dl strösocker
2 msk gula senapsfrön
2 msk salt
(hackad persilja)

1. Tvätta gurkorna och skär dem i skivor. Varva dem med dillkronor i glasburkar.

2. Blanda ättikssprit, socker, senapsfrön, salt och ev hackad persilja.Häll blandningen över de skivade gurkorna  och tillslut burkarna väl. Förvara dem i kylskåp. Gurkan håller i 1-2 månader (hållbarheten är i själva verket mycket längre, hade heminlagd gurka i kylen i lite mer än 6 månader och det smakade fortfarande kanonbra.)


Inga kommentarer: