26 februari 2016

Drömmar, mål och fantasier

De tre viktigaste sakerna i mitt liv för att jag faktiskt ska kunna må så bra som möjligt och kunna känna mig lycklig är de tre ingredienserna. Drömmar, mål och fantasier. Låt mig försöka förklara.

DRÖMMAR är nog det absolut viktigaste. Utan drömmar kommer man alltid stå och stampa på exakt samma ställe. Dessutom tror jag att man känner sig ganska vilsen i sig själv om man inte har någon form av drömmar och målsättningar. Jag tror att det är svårt att sätta upp mål i livet utan att först ha drömmar. ur ska man kunna nå ett mål om man inte ens vet vart man vill?  För att ta ett exempel så drömmer jag om att ha en liten gård/torp, kunna ha lite djur, odla mina egna grönsaker och rotfrukter, kunna lägga mycket tid på hus och hem och mindre tid på lönearbete. I mina drömmar är jag självständig och självhushållande, och självklart tillfreds med min tillvaro. Att ha många barn runt mig och att kunna ta hand om några barn som farit illa är också något jag gärna vill.

MÅL är något jag också tycker är väldigt viktigt i en människas liv. Stora mål och mindre delmål för att försöka nå de större livsmålen. Jag tror att livet blir lite roligare om man har siktet på ett slutmål och strävar efter att nå dit. Samtidigt kan man känna sig otroligt nöjd och stolt när man känner att man uppnår sina delmål istället för att bli bitter över vad man inte har. Jag har som exempel olika delmål för att förhoppningsvis kunna nå mitt slutmål som självhushållare. Dels så har jag ett sparande där jag försöker få undan så mycket pengar som möjligt för att kunna ta så lite lån som möjligt när jag väl hittat mitt drömtorp. Jag går även en kurs i biodling för att kunna få min egna honung och pollinerare till mina framtida odlingar. Sen att lära sig olika hantverk och lära sig att göra saker själv är viktiga delmål för mig för att slutligen kunna komma dit jag vill. Hur äter man en hel gris? I små bitar såklart!

FANTASIER är det som sätter lite extra krydda på tillvaron. Kroppen och hjärnan är så finurlig så den kan inte skilja på fantasi och verklighet vad gäller känslor. Detta är såklart något man får träna upp för att bli riktigt bekväm med. Jag kan till exempel, mitt i smällkalla mars, höja upp värmen i bilen en solig dag och låtsas som att det är mitt i högsommaren för att på så vis känna mig lite mer glad. Samma kan jag krama en filt/kudde när jag ska sova och fantisera att jag är sådär lyckligt nykär i en fin kille. Då kan jag till och med få de känslorna på riktigt i kroppen och bli fylld av endorfiner och lycka. Och känner man sig lite lycklig, så är det lättare att finna mer lycka, mer energi och mer glädje. Livet blir lite lättare. Jag lurar alltså min egen hjärna att bli lycklig. Helt ärligt så är det ju urkorkat att inte slösa med lyckokänslor. För även om fantasierna inte slår in, så har man ändå fått må bra på vägen. Man är trots allt medveten innerst inne om att det "bara" är fantasier. HURRA!!


1 kommentar:

Cathrin sa...

Klok som en bok. <3